Rozmaryn
Rozmaryn , to niezwykle aromatyczna roślina, która swoją historię zaczynała jako lecznicza roślina w dawnych wiekach. Świetnie działa na przemęczenie, …
Rozmaryn , to niezwykle aromatyczna roślina, która swoją historię zaczynała jako lecznicza roślina w dawnych wiekach. Świetnie działa na przemęczenie, …
Bazylia czerwona , jest bardzo aromatyczna. Posiada ciemnoczerwone liście o delikatnym korzennym smaku. Świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do …
Mięta jest rośliną mało wymagającą w uprawie. W kuchni idealnie sprawdza się do potraw mięsnych jak również deserów i jako dodatek do napojów. Jest ni …
Sałata reniferek , jest słodka i chrupiąca. Często porównywana jest z sałatą lodową. Jej postrzępione liście i soczysty zielony kolor świetnie sprawdza …
Sałata strzępiasta , tak jak wszystkie sałaty, zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriob ójcze, dzięki czemu przyspiesza gojeni …
Sałata mix , zielone, ciemnozielone, ciemnoczerwone i fioletowe liście sałaty , zawdzięczają swój kolor antocyjanom, silnym przeciwutleniaczom, które m …
Sałata dębolistna nazwę zawdzięcza podobieństwu do liści dębu. Może mieć kolor ciemno czerwony, zielony lub oba kolory mogą się przenikać nawzajem. W …
Sałata batawska świetnie komponuje się z serami, grzybami i delikatnymi sosami. Sałata batawska jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Bardzo dobrze jak …
Koper stosuje się podobnie jak kminek – posypuje się nim ciasta oraz pieczywo, zwłaszcza żytnie. Należy go stosować z umiarem, ponieważ jego smak potr …
Oregano to przyprawa, którą dodaje się do wielu popularnych dań. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej pizzy lub spaghetti z sosem bolognese …