- by Ostrowit
- wiedza / zdrowa żywność
- 3 stycznia 2019
- 6 389
Dobre nawyki żywieniowe to podstawa długiego i zdrowego życia. Często w pogoni za obowiązkami dnia codziennego zapominamy, by na chwilę się zatrzymać i poświęć trochę czasu na odpowiedni dobór składników, z których przygotowujemy posiłki.
Odpowiednie składniki to nie wszystko. Warto pamiętać, że po zakupie również trzeba zadbać o rośliny tak, by przetrwały jak najdłużej i nie stały się dla nas szkodliwe.
Jak dbać o nasze produkty po zakupie?
Nasłonecznienie
Produkty można przechowywać w nasłonecznionych miejscach jednak warto zwrócić uwagę, by w trakcie upalnych dni przenieść je w miejsce, które nie znajduje się w pełnym słońcu. Nikt nie czuje się zbyt dobrze, gdy za długo przebywa na słońcu w upalne dni.
Podlewanie
Rośliny nie są w tej kwestii wyjątkiem. Nasze sałaty i zioła doniczkowe należy podlewać od spodu. Sałaty można także wstawić do pojemnika z wodą. Za sprawą systemu korzeniowego roślina pobierze wodę, dłużej zachowa świeżość, a przy odpowiedniej pielęgnacji sałata i zioła odrosną.
Temperatura
Najbardziej optymalną temperaturą w jakiej powinny przebywać rośliny jest 23* C. Ważne jest także, aby rośliny nie znajdowały się w miejscach przeciągu.