• +48 609 450 762
  • Cieplarnia Ostrowit, Ozga 5A, 97-360 Kamieńsk
  • handel@ostrowit.pl

Zioła doniczkowe i cięte

Zioła doniczkowe i cięte, które rosną w naszych szklarniach to doskonałe uzupełnienie wartości odżywczych w żywności bez względu na porę roku.

Są one jednak nie tylko zdrowe. Po otwarciu granic zaczęliśmy przywozić do Polski nowinki kulinarne funkcjonujące w innych krajach w tym m.in.  świeże zioła jako dodatek do potraw, a także jeden z podstawowych składników. W ślad za tymi trendami w prasie zaczęły pojawiać się przepisy na dania z wykorzystaniem świeżych ziół. Czasopisma wnętrzarskie także wskazują na walory estetyczne i dekoracyjne ziół.

Dodatkową korzyścią wynikającą z ziół ciętych jest możliwość dopasowania gramatury produktu do potrzeb klienta (np. 20 g, 50 g, 100 g, 1 kg).

Bez pestycydów

W coraz większym pędzie życia zapominamy o tym, by dbać o to co jemy. Jakość produktów dostępnych na rynku pozostawia wiele do życzenia. Gdybyśmy analizowali składy produktów, które codziennie wrzucamy do koszyka nie mielibyśmy wątpliwości, iż ilość chemii, która jest w nich zawarta nie może wpływać dobrze na nasz organizm. Dlatego przykładamy ogromną rolę, do tego, by nasze produkty wytwarzane były z zachowaniem pełnej ochrony biologicznej. Wszystkie zioła i sałaty Ostrowit są wolne od środków chemicznych.

Dbamy o środowisko, czyli biodegradowalne doniczki

Co roku do oceanów trafia kilka milionów ton plastików. To problem globalny, na który każdy z nas ma wpływ. Świadomość ekologiczna jest dla nas niezwykle ważna. Dlatego też nasze zioła i sałaty powstają w biodegradowalnych doniczkach (paper-pot). To celulozowy cylinder wypełniony torfem, który jest wolny od jakiekolwiek, nawet śladowej ilości plastiku. 

Kontrolowane warunki upraw

Rośliny Ostrowit powstają w szklarniach, które kontrolowane są przez komputer klimatyczny. Steruje on temperaturą, wilgotnością, nawożeniem, nawadnianiem, wietrzeniem, doświetlaniem i cieniówkami.  To sprawia, że o każdej porze roku możemy dostarczać naszym klientom zdrowe i świeże produkty, których szczególny brak odczuwamy w okresie jesienno-zimowym.